Experimentació, treball, obsessió, dubte, reflexió, desig, tècnica, satisfacció i insatisfacció sobretot, són alguns dels elements que vinculen el passat i el present de l'artesà; les eines, però, han canviat, i sobretot s'ha incorporat un nou factor decisiu: el temps.
A finals de la seva conferència transcrita, Richard Sennett posa, ben posat, el dit en un problema que fa temps que denuncio en relació al mal ús que en fem de l'alta tecnologia.

En efecte, l'arquitecte marca una sèrie de punts en la pantalla, mentre que l'algorisme del programa connecta els punts en forma de línia, en dues o tres dimensions. La seva rapidesa i la seva precisió han fet que el disseny assistit per ordinador tingui una presència gairebé universal en els gabinets d'arquitectura. Entre les seves virtuts hi ha la possibilitat de rotar les imatges de manera que el projectista pugui veure la casa o el bloc d'oficines des de diferents perspectives. Tradicionalment, els arquitectes descrivien els edificis projectats de dues maneres, amb el plànol o amb el tall de secció. El disseny assistit per ordinador, per contra, facilita moltes altres formes d'anàlisi, com una mena de viatge mental, com si poguéssim recórrer en pantalla les entranyes de l'edifici.
Com es pot fer mal ús d'aquesta eina tan útil? Quan el CAD va començar a fer-se servir en l'ensenyament de l'arquitectura en comptes del treball manual, una jove professora d'arquitectura de l'Institut Tecnològic de Massachusetts va comentar: «Quan fas el croquis del lloc de l'obra, posant-hi a mà les línies i arbres, l'espai es va fixant en la teva imaginació. Arribes a conèixer-lo físicament d'una manera que no és possible quan fas servir l'ordinador. Has d'arribar a conèixer el terreny a base de dibuixar-lo repetidament, no pas demanant a l'ordinador que el "recreï" per tu». No era un comentari nostàlgic, sinó que al·ludia a allò que es perd intel·lectualment quan el procés de disseny en pantalla substitueix totalment el dibuix a mà. Com passa amb altres pràctiques visuals, sovint els croquis arquitectònics són una descripció de possibilitats; aquestes possibilitats cristal·litzen a mesura que els anem perfeccionant a mà (...). Tal com deia aquesta jove arquitecta, l'espai «es va fixant en la teva imaginació». (...)"
Richard Sennett - l'Artesà (Breus, CCCB)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada