14 de nov. 2011

Posem-nos seriosos, anem a jugar: Karl Friederich Schinkel

Més enllà de la distorsionada visió del rígid arquitecte Karl Friederich Schinkel (fent una mala associació del neo-classicisme amb la rigidesa), he pogut descobrir, a Potsdam i Berlin, un Schinkel amb una creativitat inesgotable, juganer i molt coneixedor de la Italia clàssica. Coneixia la vessant eclèctica de Schinkel però absurdament no la associava a una personalitat tant cachonda (perdoneu-me, no trobo paraula més adient en el meu català) com la que he pogut descobrir. I és que la creativitat de Schinkel, quan corria paral·lelament als encàrrecs privats per a l'aristocràcia prusiana, i no en la gestació de monuments per a Berlin, es manifestava de manera molt fantasiosa. Això succeeix, doncs, en villes i castells i arreu dels dominis dels mateixos; en els espais privats del lleure aristocràtic de l'època.

























El Temple de Pomona, situat al capdamunt d'un turó, antigament ple de vinya (d'aquí el nom del temple, en honor a Pomona, deesa romana de la fruita, jardins i horts) el realitza amb només 19 anys. Alguna cosa de naïf si que té, però s'inicia amb gran creativitat.














Per cert, les persianes laterals recorden si més no a l'edifici d'interior d'illa de la Rue des Suisses, a Paris, d'Herzog i de Meuron... Ja saben el què es fan.











La villa de Klein-Glienicke i tots els seus dominis són un gran collage de referències clàssiques i divertiments diversos. Malgrat tot, l'edifici principal (només una remodelació, doncs l'únic edifici de nova planta realitzat allí per Schinkel és el conegut Casino) presenta ja indicis de la tant valorada modernitat que aporta Schinkel a l'arquitectura.





Per acabar, el Castell de Charlottenhoff, també a Potsdam, amb petites subtileses, com el fet de pintar les lames de les persianes, una-si-una-no, del color de la façana, per tal de fondre els elements practicables amb la façana, o amb grans demostracions del coneixement per la cultura mediterrània i, concretament, de la italiana (Schinkel, com tots els prometedors joves arquitectes d'arreu d'Europa de l'època, va realitzar un viatge per tot Italia, incloent Sicília).

1 comentari:

Omar ha dit...

Alguien ha jugado ahí...